ENGELLİ KİMLİK KARTI

 

Sağlık Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü, İş ve İşçi Bulma Kurumu Genel Müdürlüğü yetkilileri,  Türkiye Sakatlar Konfederasyonu tarafından yürütülen çalışmalar sonucu Sağlık Bakanlığı ile işbirliği sağlanarak Özürlüler İdaresi Başkanlığı tarafından verilecek Özürlüler için Kimlik Kartına temel teşkil edecek olan "SAĞLIK KURULU RAPORLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK" hazırlanmış, 18 Mart 1998 tarih ve 23290 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Bu Yönetmelikle, kalıcı bir özüre sahip bireyin bir defa sağlık kurulu raporu alıp, kendisine sağlanan tüm hak ve hizmetlerden yararlanması sağlanmaktadır. Kontrolü gerektiren süreğen bir hastalık nedeniyle oluşan özürler için ise, sağlık kurulu raporunda belirlenen süre sonunda rapor yenilenecektir. Alınan rapor, Milli Savunma Bakanlığı dışında tüm kurum ve kuruluşlarda geçerli olacaktır.
18 Mart 1998 tarihinde yayımlanan Yönetmelikle sadece 40 ilde toplam 87 hastaneden söz konusu raporların alınması hükme bağlanmışken, 5 Şubat 1999 tarih ve 23602 sayılı resmi gazetede yayımlanan Tebliğle bu hastanelerin sayısı 137'ye çıkarılmıştır. Bunlardan 79'u Devlet Hastanesi, 25'i SSK Hastanesi, 33'u ise Üniversite Hastanesidir.

571 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin 3/h maddesi uyarınca, özürlülere verilecek olan kimlik kartı ve ilgili yönetmeliğin hazırlanması Özürlüler İdaresi Başkanlığının görevleri arasında yer aldığından Özürlüler İçin Kimlik Kartı mevzuat çalışmaları anılan Başkanlık tarafından yapılıp, yönetmelik, 13 Ağustos 1998 tarih ve 23432 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. 2 Aralık 1998 tarihinden bu yana özürlü kimlik kartı verilmektedir.

ENGELLİ KİMLİK KARTI NASIL ALINIR ?

1. 18 Mart1998 tarih ve 23290 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmeliğe uygun şekilde düzenlenmiş Sağlık Kurulu Raporu alınır.
2. Raporu veren hastane veya Sosyal Hizmetler Müdürlüğü'nce Özürlü Kimliği Bilgi Formu doldurulur.
3. İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü formun aslını, sağlık kurulu raporu, tasdikli nüfus cüzdanı fotokopisi ve iki fotoğrafla birlikte Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı'na gönderecektir. Formun ikinci nüshası İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü'nde saklanır. Bu evrakları özürlü kişi ya da yakını gönderemez.
4. İl Sosyal Hizmetler Müdürlükleri'nden Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı'na ulaşan form ve ekleri incelenerek bilgisayar ortamında değerlendirilir. Son şeklini alan kart postayla özürlü vatandaşın adresine gönderilir.

ENGELLİ KİMLİK NE GİBİ KOLAYLIKLAR SAĞLAR ?

Öncelikle, kalıcı bir engel mevcut olması durumunda bedensel engelli tüm vatandaşlar, bir kez alınacak kimlik kartı sayesinde devletin engellilere sağladığı tüm haklardan kolaylıkla yararlanabilecek, her iş için ayrı ayrı kurul raporu almaya gerek kalmayacak, bir kez alınacak sağlık kurulu raporu her türlü işlem için geçerli olacaktır.

Bunun dışında; 
1. Devlet Demir Yolları ile seyahat halinde %50 indirim,
2. Türk Hava Yolları ile seyahatlerde %40 indirim,
3. Turkcell-Telsim-gibi GSM hattı tesis, konuşma ve mesaj ücretlerinde indirim,
4. Yerel yönetimlerin alacağı kararlar ile toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz ya da indirimli,
5. Yerel yönetimlerin alacağı kararlar ile su bedellerinde indirim,
6. Milli Park ve müzelere ücretsiz giriş,
7. Devlet Tiyatrolarına ücretsiz giriş,
8. Gelir vergisi indirimi,