NEDEN FİZYOTERAPİ ?

 

İlerleyici kas erimesi, kuvvet azlığı ile seyreder ve eklem hareketlerinde kısıtlama, kas kısalıkları, solunum kapasitesinde azalma, omurga ve ekstremitelerde şekil bozukluklarına yol açar. İlerleyici özellikteki kas hastalıkları şiddeti ve etkilediği alanlara göre değişik tiplerde fonksiyonel yetersizliklere yaratır. Bu yetersizlikler hasta kişinin normal bir yasam sürmesini engellemektedir. Kas hastalarının hareketsiz kalması hastalığın seyrini hızlandırmakta kas gücü azalmasına bağlı olarak fiziksel aktivitede azalma meydana gelmektedir. Giderek düşen hareket kapasitesine paralel olarak eklem açılımlarında daralma ve eklemlerde sertleşme oluşmaktadır. Hem kas gücü düşmesindeki hızı azaltma ve hem de eklem kapasitelerinin korunması açısından hastaya fizyoterapi uygulanması gereklidir. Bir çok kas hastalığında solunum kasları da etkilenmekte solunum kaslarının zayıflaması yüzünden ileri dönemlerde hastada solunum sorunları ortaya çıkmaktadır. Bu dönemin olabildiğince geciktirilmesi için hastaya düzenli olarak solunum kaslarını güçlendirici egzersizler yapılmalıdır. Bütün egzersizler hastanın rahatı ve yaşam kalitesinin yükselmesine katkıda bulunur.

Derneğimize kayıtlı hastaların durumları incelendiğinde fizyoterapi uygulamasının yeterince yapılmadığı ortaya çıkmıştır. İlk hastalık tanısının konduğu hastanede hasta ve ailesine ya hastalığın niteliği ve tedavi içinde fizyoterapinin yeri yeterince anlatılamamakta veya hasta ailesi durumu kabullenemediği için uygulamayı ciddiye almamakta ya da hasta ve ailesi kendilerine bu konuda yardımcı olacak kurumlara yönlendirilmemektedir. Kas hastalığının tipi ve nedeni ne olursa olsun nörolog ve uzman fizyoterapistin öngöreceği fiziksel egzersizlerin zamanında ve gerektiği süre kadar uygulanması hastalığın ilerleme hızının düşürülmesi, hastanın genel durumunun iyileştirilmesi ve yaşam kalitesinin yükseltilmesi açısından büyük önem taşımaktadır. Buna rağmen görülen odur ki kas hastasına yeterince fizyoterapi yapılamamaktadır. Çünkü ya bu egzersizler hastaya zor geldiği için isteksizlik göstermekte ve aile de buna ses çıkarmamakta veya hastanın bakımını üstlenen kişi-ki bu çoğunlukla anne olmaktadır-evin iş yükünü tek başına taşıdığından çocuğuna vakit ayıramamakta ya da fizyoterapi uygulaması hakkında yeterli bilgi ve eğitim sahibi olmadığı için hastaya gereken sürede egzersiz yaptırılmamaktadır.

Burada esas olan hastanın olumsuz tavrı ve terapiye direncini uygun psikolojik yöntemlerle yenip fizyoterapiye sıcak bakmasını sağlamak, hastanın bakımını üstlenen kişiye uygulanacak egzersizler konusunda eğitim vermektir. Ailenin maddi olanaklarının yeterli olması durumunda hasta özel fizyoterapi kurumlarına teslim edilmekte ve bu şekilde tedavi yürütülmektedir. Ancak mevcut ekonomik koşullar içinde özel fizyoterapi kurumlarının faturalarını karşılayabilecek aile sayısı çok azdır. Derneğimize kayıtlı hastaların hemen hepsi gelirleri itibariyle yoksulluk sınırının altında yer aldığından özel kurumların desteğini almaları mümkün görülmemektedir.

Uygulamaya koyduğumuz “GÖNÜLLÜ EVDE BAKIM PROJESİ” nde yer alan nörolog, fizyoterapist, psikolog ve iç hastalıkları uzmanı elemanlar tamamen gönüllü olarak görev yapmakta hiçbir şekilde ücret almamaktadır. Ancak buna rağmen yine de proje çalışması içinde kaçınılmaz giderler olmaktadır. Hastalar oturdukları adreslere gruplanmakta ve her ziyaret programında birbirine yakın adreslerde oturanlar o günkü ziyaret programına alınmaktadır. Ekip elemanlarının ulaşım giderleri ve çalışmaların bilimsel bir düzen içinde dokümante edilmesinin getirdiği giderler ilk etapta karşılaşılan harcamalardır.

Ekipte yer alan uzman fizyoterapist hastanın durumuna göre gereken egzersizleri uygulayacak ve bu konuda hasta ailesine uygulamalı eğitim verecektir. Çünkü fizyoterapinin sadece derneğimizce yaptırılması mümkün görülmemektedir. Burada amaç hastaya uygulanacak fizyoterapi konusunda aileyi bilgilendirmek, uygulamalı eğitim vermek ve sonraki ziyaretlerle ailenin uygulamalarını denetlemek, uyarı ve düzeltmelerle egzersizlerin doğru ve zamanında yapılmasını sağlamaktır. Derneğimize kayıtlı hastalara yapılacak bu uygulamanın kapsamının kısa zamanda genişleyeceği sanılmaktadır çünkü söz konusu projenin başlamasıyla birlikte derneğe üyelik için başvurularda büyük bir artış olmuştur. Büyük olasılıkla başlangıçta bir olan ekip sayısının ileriki günlerde arttırılması zorunluluğu doğacaktır.